Tetræolie er en alsidig og velprøvet olie, der længe har været brugt til behandling af forskellige hud- og sundhedsmæssige problemer. Olien produceres hovedsageligt i Australien, hvor den stammer fra.

Test af tetræolie: Bedste produkt 2024

HealthWell tea tree oil

Bedste valg!
Meget godt produkt, har brugt denne tetræolie olie mange gange til behandling af forskellige små mavesår. Sammenlignet med prisen er dette vores anbefalede valg. Bedømmelse: ★★★★★

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk

Baggrund

Tetræolien er en olie, der er udvundet fra bladene i tetræbusken (Melaleuca Alternifolia). Australiens oprindelige folk antages at have brugt disse blade som medicin i århundreder til behandling af en række lidelser. Aboriginerne knuste bladene og inhalerede dens olier for at kurere hoste og forkølelse eller lagde gennemvædede blade over huden for at helbrede sår og udslæt.

Men det var først i 1920’erne, da forskeren Athur Penfold skrev en rapport om de antibakterielle egenskaber ved tetræolie, at resten af verden begyndte at interessere sig for denne plante. Tetræolien er ret stærk, så den bør bruges i små mængder eller blandes med andre olier. En mindre antal er overfølsom over for olien, så den bør bruges med forsigtighed i starten. Olien skal også kun bruges til ekstern brug, da den er giftig at spise.

Brug af tetræolie

Nedenfor er nogle eksempler på, hvad denne alsidige olie kan bruges til.

Bumser og akne


ansigt

Tetræolie kan takket være dens antiseptiske egenskaber (hæmmer bakterier, svampe, parasitter og vira) bruges til at overvinde problemer som bumser og akne. Olien dræber bakterier, der kan formere sig i huden og give anledning til bumser. Du kan enten holde din hud ren ved at bade den med bomuld med kun en eller et par dråber tee-træolie på, eller ved at hælde et par dråber af den i din almindelige ansigtsrens, eller for eksempel i en mildere olie som mandelolie, før du bruger det til vask eller påføring på ansigtet.

Olien kan bruges med regelmæssighed, men det er vigtigt at kun bruge små mængder ad gangen, da den er stærk og kan tørre ud huden i det lange løb. Selvom fedtet hud kan være en medvirkende årsag til bumser og acne, kan det have den modsatte virkning, hvis du tørrer ud huden, da dens kirtler derefter kan reagere ved at producere endnu mere olie. Derfor er det fordelagtigt at bruge en fugtgivende mild olie, når huden vaskes med tetræolie for at sikre, at huden holdes fugtig.

Neglesvamp og fodsvamp

Undersøgelser har vist, at teatræolien kan være lige så effektiv til at afhælpe svamp i neglene, som de tilsvarende lægemidler, der findes på apoteket. Påfør ren tetræolie på dine negle regelmæssigt (helst hver dag) i tre måneder, hvorefter svampen langsomt men sikkert forsvinder. Pas på ikke at røre ved den omgivende hud, da den ufortyndede olie kan forårsage irritation.

Olien er også effektiv mod fodsvamp. For den mildest mulige behandling anbefaler vi, at du blander et par dråber tetræolie i en spiseskefuld kokosolie. Derefter kan du massere fødderne med blandingen, helst inden sengetid.

Sår i munden

Da olien også kan hæmme vira, kan den være effektiv til behandling af forkølelsessår. Påfør lidt olie ved hjælp af for eksempel en vatpind direkte på såret tre til fire gange om dagen for effektiv behandling. Undgå at få olien i munden.

Hårpleje

Teatræoliens antiseptiske egenskab gør det muligt at bruge det til at behandle skæl. Det bruges også til behandling af hårtab, da det kan have en stimulerende effekt på hårsækkene. Brug et par dråber i din shampoo eller fortynd den med en anden hårplejeolie, såsom ricinus- eller arganolie.

Sår

Behandl lette sår ved at komme en lille mængde olie, for eksempel med en vatpind i og omkring såroverfladen. Olien får såret til at hele hurtigere ved at holde bakterier og infektioner væk. Det kan også hjælpe med at helbrede arvæv hurtigere.

Svampeinfektion

Svampeinfektion i huden, såsom ringorm, er fremragende at behandle med tetræolie. Fortynd olien i en anden olie, for eksempel ca. 5 dråber i en spiseskefuld kokosolie. Stryg over den del af den berørte hud, gentag flere gange dagligt.

Svamp i munden eller tandpine

Som nævnt tidligere må tetræolie ikke spises, men det kan stadig bruges i moderate mængder i munden uden at få farlige mængder. Det kan for eksempel lindre tandpine eller modvirke svampedannelse. Tag en dråbe olie i et glas varmt vand, gurgle, skyl i et stykke tid, og spyt derefter blandingen ud!

Eksem

Olien kan også bruges til at lindre problemer med eksem. Tetræolie holder bakterier, der kan holde situationen væk. Man skal dog være forsigtig, hvis man er overfølsom, hvilket kan risikere at forværre eksem. Begynd med at teste dig selv med en ”prik test” for at se, at huden ikke reagerer negativt på olien. Ved behandling af eksem skal tetræolien blandes med en mildere olie. Hæld for eksempel et par dråber i en spiseskefuld sesamolie og masser ud over problemområderne.

Køb tetræolie

Tetræolie er undertiden inkluderet i andre produkter og medicin, men vi anbefaler stadig, at du køber ren tetræolie. På denne måde er det muligt selv at dosere det i den rigtige mængde, afhængigt af arten af det problem, du vil behandle. I betragtning af de mange anvendelser af olien er det altid godt at have en flaske derhjemme. Du ved aldrig, hvornår du muligvis har brug for noget tetræolie. Olien kan købes i detailhandlen, online og på nogle apoteker.