Fiskeolie er rig på omega-3. Omega 3 er vigtig for vores helbred og kan ikke produceres af kroppen, men skal leveres via kosten. Den bedste måde at få omega 3 på er at spise fed fisk, såsom makrel, sild eller sardiner. Omega 3 findes også i nogle alger, vegetabilske olier og nødder. For eksempel, hvis du ikke er i stand til at spise fisk flere gange om ugen, kan det være et alternativ til at spise kosttilskud med omega 3 som et supplement. De mest effektive og endda billigste kosttilskud med omega 3 er fiskeolie.

Vores valg: Bedst i test 2024

Den bedste fiskeolie, vi testede, er Omega 3 Plus fra Healthwell. En vigtig faktor, man skal kigge efter, når man køber fiskeolie, er, hvor stor andel af omega 3-produktet indeholder, da dette kan variere. Det kan være en god ide at vælge et lidt mere kendt brand, da de billigere alternativer, kan være af dålig kvalitet. Dette produkt fra Healthwell er af høj kvalitet og har et meget højt indhold af omega 3.

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk

Omega 3 og omega 6

fiskeolie

Omega 3 og Omega 6 er navne på to slags kategorier af flerumættede fedtstoffer. Den vigtigste fedtsyre i omega 3 kaldes alfa-linolensyre, og i omega 6 kaldes den linolsyre. Både omega 3- og omega 6-fedtsyrer er vigtige for, at vi kan komme igennem kosten. I modsætning til de andre fedtstoffer i kroppen, kan vi ikke selv fremstille disse fra protein og kulhydrater.

De flerumættede fedtstoffer er nødvendigt for os, for at reparere og opbygge celler. Omega 3 reducerer blodets evne til at levere og reducerer således sandsynligheden for en blodprop. Flerumættet fedt reducerer også risikoen for hjertesygdomme.


Læs mere om omega 3: https://altomkost.dk/fakta/naeringsindhold-i-maden/fedt/omega-3-fedtsyrer/

Hud og hår

Ved at spise kosttilskud med fiskeolie kan du også få synligt sundere hud og hår. Hvis du har mangel på essentielle fedtsyrer i kroppen, er det lettere for fugt at forlade huden. Ved regelmæssigt at spise kosttilskud holder du din hud og hovedbund fugtet indefra. Dette kan undertiden være en mere effektiv måde end påføring af olie eller cremer direkte på huden. Undersøgelser har også vist, at mennesker med problemer med eksem har vist store forbedringer, da de begyndte at spise kosttilskud med fiskeolie. En vigtig årsag til, at olien er god for huden, er dens evne til at reducere betændelse.

Hjertesygdom

Fiskeolie kan hjælpe med at reducere risikoen for hjerteproblemer. Kliniske studier viser, at Omega 3-fedtsyrer er blandt dem, der kan reducere kolesterolniveauer og sænke blodtrykket, som er de vigtigste risikofaktorer for hjertet.

Angst og depression

Undersøgelser med rotter har vist, at fiskeolie (takket være det høje indhold af omega 3) kan bruges til at kurere angst og depression. Kilde:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.12406/abstract  

De samme indikationer har vist sig at være sandt hos mennesker. Det kan være en stor fordel at give børn kosttilskud fra olie i en tidlig alder for at forhindre, at de senere i livet lider af problemer med angst og depression.

Kræft

Undersøgelser har vist, at fiskeolie kan hjælpe med at forhindre forskellige former for kræft, såsom tarm, prostata og brystkræft. Omega 3-fedtsyrer hæmmer sandsynligvis væksten af kræftceller. Fedtsyrers evne til at modvirke betændelse i kroppen kan også være fordelagtig for dem, der er berørt af sygdommen.

Fertilitet og graviditet

Det er klinisk bevist, at tilskud af fiskeolie kan øge fertiliteten hos både kvinder og mænd. DHA, som er en ingrediens i omega 3-fedtsyrer, er et stof der kan knyttes til fertilitet. Mangel på DHA har vist sig at være forbundet med infertilitet. At spise kosttilskud med fiskeolie øger derfor dine chancer for at blive gravid. Hos mænd kan tilskud af DHA blandt andet forbedre sædkvaliteten.

Det er også bevist, at fiskeolie har fordele for gravide kvinder og også for det barn, som de bærer. Som altid anbefales det, at du konsulterer din læge, inden du begynder at spise forskellige kosttilskud, når du er gravid.

En anden olie, der giver øget fertilitet, er natlysolie, læs mere om dette her.

Flere anvendelser af fiskeolie

Det har også vist sig, at fiskeolie har fortjeneste ved lindring og behandling af ubehag og sygdomme såsom fedme, ADHD, ledssmerter, betændelse, astma, diabetes og dårligt immunsystem.