MCT står for mellemkædetriglycerider og er en form for mættet fedt, fyldt med en masse fordele for vores krop. I dag er der mange mangler ved disse fedtstoffer, måske til en vis grad, fordi vi har lært at undgå fedt. Men faktisk er MCT-fedtstoffer godt for os, og vi bør få disse i en god mængde hver dag.

MCT-fedtstoffer består af mellemlange fedtsyrer, dette er fedtsyrer, som kroppen hurtigt og nemt kan forbruge som energi, derfor opbevares de ikke i kroppen, som lange fedtsyrer gør.

Vores valg: Bedste MCT-olie 2024

Vi anbefaler en MCT-olie, der er ekstraheret fra kokosolie i stedet for palmeolie. Det bedste valg lige nu er en olie fra HealthWell Core, da den indeholder høj kvalitet og står til en relativt lav pris. Olien kan bruges som et energitilskud til dem, der træner meget, eller bare ønsker at blive mere opmærksomme i sindet. Det er også godt at bruge for dem, der vil tabe sig og forbrænde fedt hurtigere.

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk

Vægttab og fedtforbrænding

MCT-olie synes at have gode effekter med hensyn til forbrænding af fedt og opretholdelse af en stabil vægt, mange vidner endda om, at det kan bruges til at tabe sig. Det er blandt andet muligt for MCT-olien at øge stofskiftet, der får dig til at forbrænde flere kalorier. Undersøgelser viser, at MCT-fedtstoffer medvirker til at opretholde vægten på lang sigt, sammenlignet med at spise såkaldte LCT-fedtstoffer i større grad.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

Bekæmper bakterier, vira og svampe

MCT-olie er et naturligt antibiotikum, der kan dræbe skadelige bakterier og hjælpe med at afbalancere bakteriefloraen i maven. På et tidspunkt, hvor sundhedsvæsenet oplever stigende problemer med antibiotikaresistens, kan MCT-olie være et interessant alternativ for fremtiden. F.eks. Kan MCT-olie dræbe visse typer bakterier, der forårsager ondt i halsen, lungebetændelse, madforgiftning, urinvejsinfektion og mere. Fordelen er, at olien samtidig skåner de mange gode bakterier, vi har brug for i vores mave. Laurinsyre i olien kan også forhindre visse former for virus i at forplantes.

MCT olie i madlavning

MCT-olie er især velegnet til brug i madlavning, da den kan modstå meget høje temperaturer, i modsætning til, for eksempel nogle typer olivenolie, som ikke klarer sig godt, hvis de opvarmes for meget. MCT-olie er meget god at bruge til bagning, grillmad og friturestegning. Olien har ingen lugt eller smag, hvilket naturligvis kan være fordelagtigt i mange tilfælde.

Hvad er forskellen på MCT-olie og kokosolie?

Kokosolie indeholder også MCT-fedt, men ikke i samme omfang. MCT-olie består næsten hundrede procent af MCT-fedtstofferne, mens kokosolien også indeholder andre fedtstoffer. En anden fordel ved MCT-olie er, at den indeholder alle typer tilgængelige MCT-fedtstoffer (der er fire), mens kokosolie kun indeholder en. Da det er vanskeligt at få alle fire typer MCT-fedt gennem en regelmæssig kost, er tilskud af MCT-olie et godt alternativ.

Læs mere om fedtsyrer

https://kurera.se/fettsyror-essentiella-fettsyror-efa/ (svensk)

Mere nyttige olier

Krill olie

Fiskeolie