Fiskeleverolie er en betegnelse for en næringsrig olie ekstraheret fra fiskens lever. Det er usædvanligt, at kosttilskuddene kommer fra andet end torsk. Med andre ord er det normalt tran, der snakkes om, når man taler om fiskelever. Fiskelever eller -tran er rig på vitamin A og D og omega 3.

Bedste fiskeleverolie 2024

Den bedste fiskeleverolie, vi testede, er stadig Möllers Tran. Möllers Tran er et velkendt produkt, der har eksisteret i lang tid, og der er gode grunde til dette. Dette produkt fremstilles kun på norsk fisk og kun på fisk fanget i områder med bæredygtige fiskebestande.

Möllers Tran er meget rig på vitamin A, D og E-vitamin, ligesom en god fiskeleverolie burde være. Én ting, vi kan lide ved Möllers Tran, er faktisk, hvor godt og sundt den smager. Denne olie er aromatiseret med citron, som er meget frisk.

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk

Har man virkelig brug for at spise kosttilskud med fiskeleverolie?

Kroppen har brug for en god balance mellem forskellige fedtstoffer. I dag har de fleste mennesker et for lavt niveau af omega 3 i kroppen. Det bedste er at få nok omega 3 for eksempel ved at spise frisk fisk et par gange om ugen. Hvis du ikke har mulighed for at spise så meget fisk, kan det være en god ide at supplere med fiskeleverolie i kosttilskudsform.

Imidlertid bør gravide kvinder, astmatikere og mennesker, der tager medicin for, for højt blodtryk, konsultere en læge, inden de begynder at spise fiskeleverolie. Olien kan forårsage udtynding af blodet.

Omega 3

fiskeleverolie

En af de ting, der gør fiskeleverolie til et så godt kosttilskud er, at den er så rig på den gavnlige fedtsyre, omega 3. Omega 3 er naturligt antiinflammatorisk og kan derfor bruges til at behandle eller lindre led- og hjerteproblemer eller endda depression. Meget af vores kost i dag indeholder omega 6. Omega 6 er ikke skadelig i sig selv, men det er vigtigt at afbalancere disse fedtstoffer. Hvis du har for mange gange mere mængde omega 6 i din krop end omega 3, er dette skadeligt. Ved at tilføje omega 3 kan du justere fedtbalancen i kroppen til det bedre. Symptomer på en overdreven andel af omega 6 i kroppen kan for eksempel være angst, højt kolesteroltal, betændelse i tarmen og mere. På lang sigt antages det, at det overskydende kan forårsage både ADHD og kræft.

Se også hørfrøolie, som er rig på omega 3

Fordele ved at spise fiskeleverolie

Hjernen

Vores hjernefunktioner kan drage fordel af et supplement af fiskeleverolie. Omega 3-fedtsyre i olien er i høj grad en nødvendig komponent i en velfungerende hjerne. Mens fiskelever kan hjælpe med at holde hjernen skærpet, kan den også bekæmpe sygdomme i det lange løb. Alzheimers er et eksempel på en hjernesygdom, som man i studier har kunnet reducere risikoen for at rammes af.

Diabetes

Fiskeleverolie indeholder essentielle fedtsyrer, der kan hjælpe med at kontrollere betændelse og blodsukkerniveauet. Undersøgelser har vist, at ved at give kosttilskud med fiskeleverolie og D-vitamin i et spædbarns første leveår kan reducere risikoen for, at den enkelte lider af diabetes senere i livet.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14668274

Tilskud af vitamin A og D

Den bedste måde at få D-vitamin er faktisk ved at gå ude i solen. Det vigtige vitamin absorberes derefter gennem huden. Men for os, der bor i et land, hvor solen ikke altid er tilgængelig, kan det være godt at tilføje vitaminet på en anden måde. D-vitamin understøtter et sundt skelet, og det understøtter også mange af de funktioner, der findes i vores celler. Mangel på D-vitamin kan gøre vores celler sværere at reparere og innovere sig selv, hvilket lettere kan gøre os syge. For eksempel kan personer med D-vitaminmangel opleve træthed, angst, nedsat seksuel lyst og infertilitet for at nævne nogle få.

A-vitamin er en vigtig antioxidant, der reducerer den såkaldte oxidative stress i kroppen forårsaget af frie radikaler. Ved at indtage antioxidanter reducerer du risikoen for at lide af betændelse. Ved at tage fiskeleverolie regelmæssigt kan du undgå at blive påvirket af vitamin A-mangel og dermed reducere risikoen for at lide af visse øjensygdomme og kræft, mens du stimulerer produktionen af ​​vigtige hormoner i kroppen.