Mandelolie er, som navnet afslører, olie presset ud af mandlen. Der er to typer mandelolie:

Bitter mandelolie kommer fra den bitre mandel, denne indeholder stoffet amygdalin, der kan udvikle brintcyanid efter indtagelse. Dette er et giftigt stof, der kan være dødeligt, omend i meget store mængder.

Sød mandelolie kommer fra den spiselige søde mandel, der dyrkes i stor skala på grund af dens søde smag og ernæringsrigdom.

Selvom den bitre mandelolie har nogle medicinske funktioner, anbefaler vi, at du bruger sød mandelolie også til ekstern brug. Bare for at være på den sikre side, så du ikke udsætter dig selv for at blive forgiftet.

Mandelolien indeholder E-vitamin, enkeltumættede fedtsyrer, protein, kalium og zink, hvilket gør det nyttigt både for hud, hår og hjertet.

Mandelolie test: Bedste produkt 2024

Healthwell PureMere prisvenlig!
Min personlige favorit. En mandelolie af høj kvalitet til en meget lav pris. Det absorberes hurtigt i huden og klistrer ikke. Lugter lidt mere nøddeagtig end olier fra andre fabrikater, jeg testede.
Bedømmelse ★★★★★
KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk

Mandelolie til hud og ansigt

Mandelolien er en mild og blid olie, der er meget velegnet til brug direkte på huden. Da det er så mildt og ikke-irriterende, bruges det ofte som babyolie. Baby- og børns hud er følsom og bør ikke udsættes for stærke stoffer. Men ligesom med arganolie skal du passe på enhver nøddeallergi. Kroppen kan reagere på mandler, hvis du er følsom.

Anbefalede anvendelser til mandelolie inkluderer:

Fjern mørke rander under øjnene

Mandelolie kan gøre vidundere for mørke rander og poser under øjnene. Smør området under øjnene hver aften før du går i seng, allerede efter to uger vil du se synlige resultater.

Behandl rød og solbrændt hud

Hud, som er brændt af solen kan lindres ved hjælp af mandelolie. Et tip er også, at en alt for stærk brun farve kan bleges ved hjælp af mandelolie, honning og lidt citronsaft. Bland en teskefuld honning med et par dråber mandelolie og citronsaft og massér ind i ansigtet. Lad det sidde i cirka en time og vask derefter af.

Behandl træningssmerter og muskelsmerter

Dette er en af de traditionelle anvendelser af olien. Massér mandelolien på dine trætte og ømme muskler. Halvdelen af hemmeligheden er selvfølgelig massagen i sig selv, men det protein- og vitaminrige indhold af mandelolien gør også sin del for at få musklerne på rette spor igen. Opvarm olien først for at få det bedste og smidigste resultat Du kan f.eks. gøre dette ved at hælde lidt olie i en skål og putte den i mikrobølgeovnen, indtil den bliver rimelig varm.

Modvirke strækmærker under graviditeten

Strækmærker under graviditeten kan skyldes forskellige ting. Nogle af problemerne kan ikke løses, for eksempel kan de have at gøre med arv. Nogle mennesker har simpelthen lettere ved at få strækmærker genetisk. Men der er også ting, du kan gøre for at modvirke strækmærker. Ved at holde din mave og krop fugtig med mandelolie giver du din hud de bedst mulige betingelser for at klare den store stress, en graviditet kan medføre. Tør hud er skrøbelig, mens fugtig hud er mere elastisk og tilpasningsdygtig til for eksempel en voksende gravid mave. Der kan også forekomme strækmærker på brysterne og andre steder på kroppen, så sørg for at holde hele din krop fugtig under hele din graviditet.

Modvirk hudens alderstegn

Aldring af huden er måske mest synlig i ansigtet og skyldes blandt andet kollagenets nedbrydning i huden, men er også stærkt påvirket af eksterne faktorer, såsom solens stråler og dehydrering generelt. Mandelolie kan hjælpe med at modvirke aldring af huden gennem det rigtige vitamin E-indhold. E-vitamin er en kraftig antioxidant, der reparerer skaden, der opstår i hudens kollagenlag. Regelmæssig anvendelse af mandelolie i ansigtet forhindrer også huden i at blive tør, hvilket kan være en væsentlig årsag til rynker. Varm nogle få dråber af olien mellem håndfladerne og massér lidt i ansigtet. Gør gerne i dette dagligt, og du vil se resultater i form af en mere sund og elastisk hud.

Mandelolie som babyolie

Da mandelolien er meget mild og ikke-allergifremkaldende, er den ideel til brug på din babys følsomme hud. Selvom det er ualmindeligt, kan mandelolien, som tidligere nævnt, forårsage en reaktion hos nogle nøddeeallergikere så der skal udvises en vis forsigtighed. I første omgang skal du bare teste en lille mængde på din babys hud for at være helt sikker på, at der ikke er nogen hudirritation. Mandelolien er velegnet til brug på babyens hud efter badning for at sikre, at den holdes fugtig, olien optages let i huden og klatter ikke.

Mandelolie til underlivet

Da mandelolien er så mild og naturligt blid, er den fremragende at bruge til at vaske underlivet med. Men da det er ret fedtet, så man skal huske på, at det kan være vanskeligt at ”fjerne” det helt med det samme, men hvis det ikke forstyrrer, er der ingen fare for at efterlade det. Mandelolie kan også bruges som et naturligt smøremiddel.

Akne og bumser

Huden producerer naturligvis talg for beskyttelse og fugtighed. Hos nogle produceres der dog for meget talg i ansigtet, hvilket risikerer at tilstoppe hudens porer og forårsage bumser og muligvis akne. Tilsætning af en naturlig olie som mandelolie kan få hudens egen talgproduktion til at stopper en smule. På lang sigt kan reduceret talgproduktion gøre en klar forskel i form af et renere ansigt og færre bumser. Mandelolien hjælper også med at opløse talg, der samles inde i porerne, den trænger ind i porerne og skyller talg og snavs væk, i form af døde hudceller og andet.

Neglebånd og negle

En forudsætning for fine negle er velholdte neglebånd. Velfugtede neglebånd giver stærke og sunde negle og giver dem betingelsen for at blive lange. Gnid lidt mandelolie over neglebåndene og fingerneglene med en finger. Ved regelmæssig brug vil du helt sikkert se resultater.

Mandelolie til hovedbund og hår

Ligesom mandelolien kan gøre vidundere for din hud, så kan det også for din hovedbund og hår, og det er uanset om det er håret på dit hoved eller dine øjenbryn og øjenvipper.

Hovedbund

Mandelolien er rig på magnesium. Hvis der ikke forekommer magnesium i kroppen, kan det forårsage hårtab. Zink og calcium er også nødvendigt for at håret forbliver sundt. tilfælde af mangel, kan hårtab og tyndning af håret forekomme. Disse mineraler findes også i mængder i mandelolien. For en varig virkning skal hovedbunden behandles regelmæssigt med mandelolie. Behandlingen udføres på en sådan måde, at du varmer omkring en spiseskefuld olie og masserer forsigtigt ind i hovedbunden efter brusebad eller badning. Det er bedst at lade det arbejde natten over.

Hår

Det er ikke kun hovedbunden og hårsækkene, der kan drage fordel af mandeloliens ernæringsmæssige egenskaber. Selv håret har ofte brug for ekstra fugt og næring for at forblive sundt. Kirtlerne i huden producerer naturlig olie, der beskytter håret og forhindrer det i at udtørre. Men ofte er den naturlige beskyttelse ikke nok. Når du vasker dit hår, forsvinder meget af den naturlige olie, og det tager tid, før kroppen erstatter det, og det er desuden også tørt i luften, så behovet for fugt er endnu større.

Tørt hår ædelægges let og får spaltede spidser. Påfør olien, når du vasker dit hår, der er behovet størst. Tør dit hår med et håndklæde for at fjerne overskydende vand. Gnid derefter lidt olie mellem håndfladerne for at varme og sprede det lidt ud. Træk derefter fingrene gennem håret, langs hele hårets længde for at fordele olien jævnt over hele håret. Gentag, indtil hele håret har fået en anstændig mængde olie. Lad derefter håret lufttørre. Ud over at fugte håret giver denne behandling en dejlig glans og håret bliver mere håndterbart og mindre sammenfiltret.

Øjenvipper og øjenbryn

Mandelolie kan med fordel bruges til at få lange og sunde øjenvipper. Selv øjenbrynene har godta f en langvarig behandling med mandelolie. Olien påføres let ved hjælp af en mascara-børste. Dyp børsten i lidt olie, og træk børsten langs hårets længde. Olien giver hårsækkene den ernæring, de har brug for til at producere stærkt og sundt hår, og de eksisterende hårstrenge får en dejlig glans og volumen.

Køb mandelolie

mandelolie

Mandelolie kan købes på apoteket i en af de større apotekskæder. Vi anbefaler at vælge en olie, der er koldpresset, da flere af oliens næringsstoffer bevares under koldpressing sammenlignet med varmpresset olie.

Der er forskellige mærker at vælge imellem, såsom kendte og kvalitative mærker som Crearome, Loelle eller Weleda.