Natlys

Natlysolie kommer fra planten Natlys med oprindelse i Europa og Nordamerika. Natlys er ret almindeligt i de svenske haver. Olien, der er udvundet fra Natlys planten, er længe blevet brugt til medicinske formål, for eksempel til at kurere hudproblemer og helbrede sår. Natlysolie indeholder essentielle fedtsyrer og omega 6, der er essentielle for vores krops velvære.

Natlysolie er rig på omega 6 fedtstoffer af gammalinolensyre (GLA) og linolsyre. Begge disse fedtsyrer er vigtige komponenter i kroppens myelin, der beskytter vores nerver og cellemembraner. For at føle sig godt tilpas er det nødvendigt for kroppen at få tilskud af disse fedtsyrer gennem kosten.

Test: Bedste produkter i 2024

ProduktAnmeldelse 
GLA Kæmpe-natlys olie kapsler
Bedste produkt til at få natlysoliens fordele. Effektive små kapsler. Bedømmelse:★★★★★

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk


HealthWell Natlysolie
Bedste produkt til behandling direkte på huden eller i håret. Høj kvalitet på denne svenske olie, der kan købes til en relativt lav pris.
Bedømmelse ★★★★★

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk


PMS og hormoner

Mange kvinder bruger natlysolie som en naturlig kur mod PMS-problemer. Omega 6 fedtsyre GLA er kendt for at stabilisere hormonfunktionerne i kroppen. Undersøgelser viser, at brugen af natlysolie hos kvinder med PMS giver gode resultater til reduktion af symptomer som hovedpine, irritation, depression, træthed og akne.

Brug af natlysolie synes også at øge chancerne for at blive gravid. De essentielle fedtsyrer hjælper med at eliminere overvægt og skaber mulighed for en bedre hormonel balance. Disse to faktorer kan gøre kvinden mere frugtbar og øge chancen for en vellykket befrugtning.

Forøget fertilitet

Fertiliteten i den vestlige verden falder støt. Der er mistanke om, at giftstoffer og emissioner i vores lokale miljø er en medvirkende årsag. Omega fedtsyren GLA, som findes i natlysolien, har vist sig at gøre slimhinderne i livmoderen sunde igen. Dette er muligvis en faktor, der kan øge fertiliteten, hvis der tidligere har eksisteret problemer. Fedtsyrerne i olien har også en gavnlig virkning på cellerne i selve livmoderen. Fedtsyrerne gør muskelvævet i livmoderen lettere at spænde og slapper også af. Sunde og stærke muskler dernede letter fødslen, selv når det er tid til at babyen skal ud.

Natlysolie for en bedre hud

Natlysolie har vist sig at være nyttig for dem, der lider af forskellige hudtilstande, såsom eksem og psoriasis. Ved regelmæssigt at spise natlysolie vil du se positive effekter på huden og det kan modvirke synlige aldersrelaterede ændringer i huden, reducere hudens irritation og rødme og få en fastere, mere elastisk hud. Du kan spise 1,5-2 ml af olien om dagen (følg altid instruktionerne på pakningen, for den korrekte dosis for det pågældende produkt), helst opdelt i en dosis om morgenen og en om aftenen for virkelig at give effekt på huden over tid. Det er også muligt at massere et tyndt lag af olien direkte på huden for også at tilføre næringen eksternt.

Sundere og stærkere hår

For at give kroppen betingelserne for at producere sundt hår, er der meget, der skal være rigtigt. F.eks. Skal kroppen have en god hormonel balance. Et regelmæssigt indtag af natlysolie kan hjælpe med den del. Hårtab hos mænd er ofte forårsaget af, at hårsækkene påvirkes og krymper af et hormon kaldet DHT. DHT forkorter levetiden på hårsækkene og reducerer hårproduktionen. Hos kvinder skyldes hårtab ofte stress, dårlig hormonbalance eller giftstoffer, der er kommet ind i kroppen. Tilskud af GLA, der findes i natlysolie, kan være en effektiv måde at modvirke alle de førnævnte årsager til hårtab.

Tip: se for eksempel gurkemejeolie eller sesamolie, som også er rig på GLA.

Køb natlysolie

Natlysolie (evening primrose på engelsk) fås på apoteker eller i helsekostbutikker. For eksempel anbefaler vi Svensk Hälsokost, som sælger det billigt online. Sørg for at vælge en koldpresset natlysolie. Under varmpresning forsvinder nogle af de vigtige næringsstoffer. Vælg også en økologisk variant, hvis den er tilgængelig.

Medical News Today http://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php (engelsk)

Aloha Magazine https://aloha.com/magazine/articles/5-benefits-of-evening-primrose-oil (engelsk)