På trods af navnet er jojobaolien ikke rigtig en olie, men en slags flydende voks, der kommer fra jojobaplanten. Denne plante findes i det sydvestlige USA og det nordlige Mexico. I sin ubehandlede form har olien en gylden-gul farve og en nøddeagtig lugt. Behandlet jojobaolie er gennemsigtig og lugtfri.

En unik egenskab ved jojobaolien er, at den ligner talg, der naturligt produceres af vores egne hudkirtler. Risikoen for, at huden bliver irriteret af olien, er lille, da du blot tilføjer noget, der allerede findes naturligt i huden. Derfor er olien meget velegnet til brug på vores hud. Da jojobaolie er mere relateret til voks end olier, har den også den fordel, at den ikke føles så fedtet eller klistret som andre olier.

Jojobaolie er rig på næringsstoffer, der er gode til hud og hår. Det indeholder vitamin E og B og vigtige mineraler som zink, kobber og silicium.

Jojobaolie test: Bedste produkter 2021

Rosenserien jojobaolie 100 ml
Bedste produkt!
En fantastisk olie af god kvalitet. Absorberes hurtigt i huden. Du kan næsten se på oliens rige tekstur, at olien gavner huden.
Bedømmelse: ★★★★★

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk


Crearome Jojobaolie100 ml
Bedst til prisen!
En høj kvalitet og prisvenlig olie fra velkendte Crearome. I betragtning af den lave pris er det et godt køb! Bedømmelse: ★★★★☆

KLIK HER for at se tilbudet på svenskkosttilskud.dk


Jojobaolie til hud og ansigt

Når vi vasker ansigtet, forsvinder den talg, der naturligt er at finde i ansigtet. Talg sikrer, at huden ikke bliver dehydreret, derfor kan tab af talg føre til tør hud. Huden er især udsat i vintermånederne, da den kolde og tørre luft hurtigt tørrer huden ud. Når huden er dehydreret er den mere udsat og er mere modtagelig for skadelige bakterier. Bakterierne er konstant på udkig efter måder at komme ned i dybden af huden. Dette er blot en af grundene til, at du skal undgå tør hud. Ved at smøre ansigtet med jojobaolie gendannes hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Jojobaolie (ligesom f.eks. mandelolie) ligner meget hudens egen talg i dens struktur.

Gnid et par dråber jojobaolie mellem håndfladerne, og massér det derefter ind i dit ansigt. Du kan anvende jojobaolie efter vask af dit ansigt for at gendanne dets naturlige beskyttelse. Det er en god idé, at påføre et par dråber ekstra, når du opholder dig udendørs, for at forhindre tørhed. Før du går i seng kan du massere en lidt større mængde i ansigtet, fordi der betyder det ikke noget, hvis du ser lidt blank ud i ansigtet. Takket være det naturlige indhold i olien er der ingen risiko for overdosering. Put hellere lidt for meget end for lidt i ansigtet for at holde din hud blød og elastisk.

Fedtet hud

Fedtet hud er et almindeligt problem forårsaget af overaktivitet i hudens kirtler. Ud over at se ubehagelig ud kan det i sidste ende forårsage hudtilstande som akne i ansigtet og skæl i hovedbunden. Selvom det lyder utroligt, kan du behandle din fedtede hud ved at tilføje jojobaolie til den regelmæssigt. Da jojobaolien ligner hudens naturlige talg, begynder kirtlerne at reducere deres egen produktion af talg, når de fornemmer, at der allerede er tilstrækkelig talg i huden. Derudover virker jojobaolien antiinflammatorisk og modvirker udslæt.

Akne og bumser

Jojobaolie kan bruges til behandling af bumser og mere alvorlige hudproblemer såsom akne. Ligesom med fedtet hud, er en af grundene til, at bumser opstår, at talgkirtlerne producerer for meget talg, dette er især almindeligt i teenage-alderen, men aftager for de fleste over tid. Men indtil det bliver bedre, er der ting, du kan gøre for at reducere problemerne. Akne eller bumser opstår, når talgkirtlerne er stoppet til med talg og døde hudceller. Jojobaolie kan virke på ansigtets hud på flere forskellige måder for at modvirke dannelse af bumser. For det første trænger det ind i åbningerne i huden og hjælper med at fjerne hudrester og fedt, der tilstoppes. For det andet har jojobaolien antibakterielle egenskaber, som igen hæmmer væksten af bakterier i huden, hvilket reducerer risikoen for, at få akne.

Eksem og psoriasis

Jojobaolie er bevist effektiv ved behandling af eksem og psoriasis. Olien fugter den tørre hud og lindrer kløen, hvilket hjælper huden med at hele. Både eksem og psoriasis gør huden tør og sårbar over for yderligere angreb såsom bakterie- og svampeinfektioner. Jojobaolie indeholder stoffer, der forhindrer såvel bakterier som svampe i at blive bundet til huden. Olien er også rig på antioxidanter, der kan hjælpe hudens immunsystem.

Jojobaolie til hår og hovedbund

Hår falder af og erstattes naturligt hele tiden. Men hvis der falder mere hår af, end der erstattes, kan man få tyndere hår. Jojobaolie kan hjælpe med at reducere hårtab ved at give den næring, som hårsækkene har brug for for at producere mere hår. Dog skal man være lidt forsigtig med ikke at tilsætte for meget olie til hovedbunden. Overflod af olie risikerer at tilstoppe porerne. Start med et par dråber, og prøv det. Behandlingen bør udføres flere gange og hvis alt går godt, kan du øge dosis bagefter.

Der er mange måder at påføre olien på håret. Oftest blander du et par dråber af det med din shampoo eller balsam. Det anbefales dog at tilføje det efter shampooen, så at så meget af olien og dens næringsstoffer bliver tilbage i håret, selv efter brusebadet. Vores hårs egenskaber kan være forskellig fra person til person, så for nogle kan det ske, at håret bliver lidt fedtet af olien, mens det optages bedre hos andre. Derfor er det meget individuelt, hvor meget olie du kan anvende, og hvor meget du har brug for at skylle dit hår bagefter. Start med et par dråber, og prøv dig frem, indtil du ved, hvilken mængde der er den rigtige til dit hår.

Påføring af ufortyndet olie

Som en efterbehandling efter hårvask kan du let påføre ufortyndet olie ved at tage et par dråber i dine hænder og gnide dem sammen for at sprede olien og for at varme den lidt op. Træk derefter fingrene gennem hårets længde med et par centimeter fra hovedbunden og ud i spidserne for at forebygge spaltede spidser.

En anden, men mere effektiv måde at påføre olien på, er at opvarme en mindre mængde af den i en skål i mikrobølgeovnen.

1. Opvarm kun i nogle få sekunder, så olien blot bliver lun, og ikke varm.

2. Dyp fingerspidserne i olien, og træk derefter fingrene gennem håret, start et par centimeter fra hovedbunden og træk olien gennem hele håret, og sørg for, at hårspidserne er mættede med olie. Gentag, indtil alt hår er behandlet.

3. Kom en badehætte på dit hår (eller bare en plastikpose).

4. Pak et varmt håndklæde rundt om plasten for at holde olien varm. Dette gør det lettere for olien at trænge ind i håret. Vent mindst 20 minutter, og vask derefter overskydende olie ud af håret.

Jojobaolie kan også bruges til at give volumen til håret. Med lidt jojobaolie i dit hår kan man få indtryk af, at håret er tykkere og fyldigere end det virkeligt er.

Historien om jojobaolie

Urbefolkningen i Amerika brugte tidligt frøene fra jojobaplanten til at behandle sår og mere. Men først i begyndelsen af 1970’erne begyndte jojobaolie at blive brugt til kosmetiske produkter. Tidligere var Kaskelottens fedt blevet brugt i store mængder i forskellige skønhedsprodukter, men da den blev truet, var der behov for et nyt alternativ. Jojobaolien blev dette alternativ, fordi den havde lignende egenskaber og var mild og passede godt til menneskers hud. På samme tid var det mere nyttigt end fedtet.

Køb jojobaolie

Jojobaolie kan muligvis købes på forskellige apoteker, men vi foreslår også nedenfor, hvor du kan købe olien direkte online. Vælg altid koldpresset olie, da den maksimalt indeholder vitaminer og næringsstoffer. Der findes også økologiske muligheder, som du bør holde øje med.

jojobaolie